vrijdag 14 december 2007

Het schitterende Tunesië en Tunis

Tunesië is een prachtig land in het noorden van Afrika. In het westen grenst het aan Algerije en in het zuidoosten aan Libië. In het noorden ligt Tunesië aan de Middellandse Zee. Het land wordt bewoond door ruim 10 miljoen mensen. De hoofdstad is Tunis.

maandag 3 december 2007

Oudste Rolls Royce voor 5 miljoen geveild in Londen

In Londen is maandag de oudste Rolls Royce ter wereld geveild voor 4,9 miljoen euro. Het streefbedrag was minimaal 2,5 miljoen euro, dus de aanbieders van de auto kunnen erg tevreden zijn. Oudste Rolls Royce geveild

dinsdag 27 november 2007

IJsland volgens de Verenigde Naties beste land om te wonen

IJsland is volgens de Verenigde Naties het beste land ter wereld om te leven. Het verdringt daarmee Noorwegen, dat zes keer achtereen de lijst van meest ontwikkelde landen aanvoerde, van de eerste plek.
IJsland "beste land om te wonen"

zaterdag 17 november 2007

Er gaat een goederentrein rijden tussen Noord- en Zuid-Korea

Vanaf volgende maand gaat er voor het eerst in ruim een halve eeuw een trein rijden tussen Noord- en Zuid-Korea. Dit is vrijdag in Seoul bekendgemaakt aan het einde van een meerdaagse ontmoeting tussen de premiers van beide landen.
Treinverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea

vrijdag 26 oktober 2007

Afghanistan wordt steeds onveiliger voor kinderen

In de oorlog in Afghanistan zijn ook heel veel burgers, waaronder kinderen, het slachtoffer. De organisatie Unicef roept daarom alle betrokken partijen en de internationale gemeenschap op om samen te werken aan een oplossing voor vrede en veiligheid want Afghanistan wordt steeds onveiliger voor kinderen.
Afghanistan erg gevaarlijk voor kinderen

woensdag 24 oktober 2007

Hevige bosbranden in Californië in Amerika

De enorme bosbranden in de Amerikaanse staat Californië hebben een enorme schade toegebracht. Er zijn meer dan 1.300 huizen verwoest, de schade is al een miljard euro en erg veel mensen hebben hun huis achter moeten laten en zijn gevlucht.
Enorme bosbranden in Californië

dinsdag 16 oktober 2007

Landen rond de Kaspische Zee komen samen in Teheran

De vijf landen rond de Kaspische Zee staan niet toe dat een ander land hun grondgebeid gebruikt voor een aanval op een van hen. Het gaat om Iran, Azerbeidzjan, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan.
Kaspische Zee

zondag 14 oktober 2007

Nieuw beeldenmuseum bij Akropolis in Athene

In Griekenland is voorzichtig een begin gemaakt met de verhuizing van voorwerpen uit de Klassieke Oudheid die nu nog op de berg Akropolis in Athene staan.
Akropolis in Athene

zaterdag 13 oktober 2007

Enorme milieuramp in China bij Drieklovendam

In China gaan de komende jaren minstens vier miljoen mensen weggehaald worden bij de Drieklovendam. De dam bij Sandouping in de regio Yichang in de provincie Hubei blijkt desastreuze gevolgen te hebben voor het milieu.
Milieuramp bij Drieklovendam

zondag 30 september 2007

Grootste salade van de wereld gemaakt in Spanje

In de stad Pulpi in Zuid-Spanje is zaterdag de grootste salade van de wereld bereid. Daarvoor waren 6700 kilo sla, tomaten, uien, paprika’s en olijven nodig. Er was ook een waarnemer van het Guinness Book of Records bij het festival aanwezig.
Grootste salade gemaakt

vrijdag 14 september 2007

Veel plaatsen op aarde ernstig vervuild

Er is een lijst gepubliceerd van de tien meest vervuilde plaatsen in de wereld. De lijst is gemaakt door een onafhankelijke milieugroepering, the Blacksmith Institute, die gevestigd is in de Verenigde Staten.
Veel steden ernstig vervuild

woensdag 29 augustus 2007

Veel bosbranden in Griekenland onder controle

In Griekenland zijn de bosbranden voor een groot deel onder controle. De wind is afgezwakt en de temperatuur is gedaald, waardoor de brandweer het vuur beter kan bestrijden.

Omgveer 200.000 hectare bos, ongeveer zo groot als de provincie Limburg, waaronder olijfbossen, zijn in vlammen opgegaan. Er zijn 64 mensen door de branden om het leven gekomen.

De schade is volgens de regering van Griekenland zeker drie miljard euro. Brandweer en leger uit meer dan 20 landen zijn de Grieken komen helpen om het vuur te blussen.

In de hoofdstad Athene wordt gedemonstreerd tegen de regering, die volgens veel Grieken veel te laat in actie is gekomen tegen de bosbranden. Volgende maand zijn er in Griekenland parlementsverkiezingen.

De branden woeden op het schiereiland de Peloponnesos, in het zuiden van Griekenland. Er zijn hele dorpen door het vuur verwoest. Het vermoeden bestaat dat er branden zijn aangestoken door mensen.

donderdag 23 augustus 2007

Miljoenen vluchtelingen door oorlog in Afghanistan

De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat meer en meer Afghaanse burgers gedwongen worden om hun huizen te verlaten als het conflict in Afghanistan verder gaat. Naar schatting zijn er al 3 miljoen Afghanen gevlucht.

Deze week was er in het nieuws dat de Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat meer en meer Afghaanse burgers gedwongen worden om hun huizen te verlaten als het conflict in Afghanistan verder gaat.

VN-vertegenwoordiger Walter Kaelin zei dat alle partijen die betrokken zijn in het conflict meer moeten doen om burgers te beschermen.

Tienduizenden Afghanen moesten dit jaar hun huis al ontvluchten. Ook het aantal doden dat tijdens de strijd onder de burgers valt is dit jaar schrikbarend toegenomen door de aanhoudende gevechten in het zuiden en oosten van het land.

De burgers bevinden zich in een kruisvuur tussen de Taliban en buitenlandse troepen en het leger van Afghanistan, en een oplossing lijkt heel moeilijk bereikbaar, hebben verslaggevers gemeld.

zaterdag 11 augustus 2007

Strijd om Noordpool gaat verder

Canada gaat militaire bases bouwen in het eigen deel van het noordpoolgebied. De Canadese premier Stephen Harper wil daarmee de aanspraak van zijn land op de noordwestelijke doorvaart van de Atlantische naar de Grote Oceaan benadrukken.

De VS vindt dat het een internationale waterweg is. Met de militaire bases in het gebied wil Canada sterk staan als een ander land een rechtszaak begint.

Ook Denemarken is bezig met concrete plannen voor aanwezigheid in zijn deel van het noordpoolgebied. Denemarken maakt aanspraak op een deel van de Noordpool omdat het Groenland heeft.

Aanleiding is het initiatief van Rusland dat vorige week een vlag plantte op de zeebodem van de Noordelijke IJszee.

In oktober 2003 maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend dat de hoeveelheid poolijs als gevolg van het broeikaseffect sterk afneemt. De NASA verwacht zelfs dat rond het jaar 2100 het Noordpoolijs geheel is verdwenen.

Door het verdwijnen van het ijs zal het makkelijker worden om bij de bodemschatten te komen. Men vermoedt dat er bijvoorbeeld een heleboel gas zit onder de Noordpool.

De belangrijke vraag is echter, en daar denk ik nu opeens ook aan, is het gebied niet gewoon van de oorspronkelijke bewoners, de Eskimo, of Inuiet? En wat wil die ermee? Wordt daar wel rekening mee gehouden?

woensdag 8 augustus 2007

Buitenwijken Kroatische stad Dubrovnik niet meer bedreigd door bosbrand

De brandweer van Kroatië heeft de brand die de historische stad Dubrovnik aan de Adriatische Zee bedreigde onder controle.

Zondagavond had de burgemeester van Dubrovnik de noodtoestand uitgeroepen, nadat het vuur de buitenwijken van de stad had bereikt.

De wind is er afgenomen. Slechts op enkele plekken woeden nog branden. Bij de bestrijding van de brand raakten 20 brandweerlieden gewond.

Inwoners van het district dat door de vlammen werd bedreigd, werden in de nachtelijke uren geëvacueerd. Ze werden ondergebracht in de binnenstad in een middeleeuwse burcht.

Dubrovnik wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische Zee beschouwd, en daarom ook wel de “Parel van de Adriatische Zee” genoemd.

vrijdag 3 augustus 2007

Noordpool in brandpunt van belangstelling

De laatste week is de Noordpool nogal in het nieuws. Er is een soort “race” om de bodemschatten ontbrand.

Ik vind eigenlijk dat ze de Noordpool maar moeten schenken aan de Sahellanden, dacht ik zojuist ook.

woensdag 1 augustus 2007

Schepen Rusland naar Noordpool

Op de Noordpool is een Russische expeditie aangekomen die delen van de Noordelijke IJszee gaat claimen. Rusland wil er wetenschappelijk onderzoek gaan doen.

Het gaat de Russen eigenlijk meer om de politieke en economische belangen van het gebied. In de grond zit waarschijnlijk veel olie en gas.

De expeditie bestaat uit twee schepen, waaronder een atoom-ijsbreker. Ze gaan een tweetal mini-onderzeeërs af laten dalen, die een capsule met een Russische vlag moeten achterlaten op de zeebodem. Dit moet een paar kilometer onder het ijsoppervlak gebeuren.

Wanneer het poolijs in de toekomst naar verwachting verder smelt door de opwarming van de aarde, dan worden olie en gas op de Noordpool beter bereikbaar.

vrijdag 27 juli 2007

Miljoenen kinderen dood door vervuiling van milieu

Een rapport van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie schrijft dat er jaarlijks vier miljoen kinderen onder de vijf jaar sterven door de milieuvervuiling. Het is voor het eerst dat de VN hierover cijfers publiceert.
Miljoenen kinderen sterven door vervuiling milieu

donderdag 26 juli 2007

Groningen prettigste stad in Europa

Uit een onderzoek van de Europese Commissie onder bewoners van 75 Europese steden blijkt dat inwoners van Groningen het meest tevreden zijn over hun stad.
Groningen favoriet bij Groningers in Europa

Buurlanden Irak vragen wereld hulp bij vluchtelingenopvang

De buurlanden Jordanië en Syrië hebben de wereld opgeroepen om te helpen bij de opvang van vluchtelingen uit buurland Irak. Al meer dan 2 miljoen Irakezen zijn hun land ontvlucht.

Dit deden de twee landen uit het Midden-Oosten op een conferentie van buurlanden van Irak en de VN in de Jordaanse hoofdstad Amman.

De meeste van de twee miljoen vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Irak zijn in Egypte, Jordanië en Syrië beland.

Irak riep de buurlanden op om de vluchtelingen beter te behandelen en hen niet te dwingen om terug te keren zolang het in Irak onveilig is.

Mensenrechtenorganisatie Amnestie International waarschuwde in Amman voor een humanitaire crisis. Volgens tellingen van de VN ontvluchten maandelijks nog ongeveer 50.000 mensen Irak.

woensdag 25 juli 2007

Gigantische wateroverlast in Engeland

Het waterpeil in de overstroomde gebieden in het westen van Engeland daalt, maar daarmee is het gevaar voor veel wijken in steden als Oxford nog niet geweken.

Weerkundigen voorspellen voor morgen opnieuw hevige regenbuien. In Netwerk was een reportage vanuit het getroffen gebieden waarop de wateroverlast goed zichtbaar was.

De schade door het noodweer en de overstromingen wordt geschat op drie miljard euro. De reddingsoperaties die plaatsvinden behoren tot de grootste in de Britse geschiedenis.

De Britse regering wordt verweten dat die het land niet goed hebben voorbereid op de ramp.

Steden in het westen van Engeland liggen nog steeds in de gevarenzone, zoals Oxford en de Londense voorstad Reading. Voor de komende dagen is meer regen voorspeld.

Tienduizenden mensen hebben geen stroom meer. Reddingsdiensten delen flessen water uit want 350.000 mensen hebben geen drinkwater meer uit de kraan.

In wijken waar het water is gedaald is de schade enorm en ruimt men veel modder op uit de huizen.

Bewoners van ongeveer 250 huizen in Oxford zijn woensdag al geëvacueerd, omdat zijrivieren van de Theems buiten hun oevers waren getreden.

dinsdag 24 juli 2007

Wijken in Poperingen onder water na zware regenval

Na zware regenval is de stad Poperingen bij Ieper in het zuidwesten van België onder water gelopen. In korte tijd viel 60 liter water per vierkante meter. De burgemeester van Poperingen heeft het rampenplan in werking gesteld.

Om de bevolking te helpen is het leger ingezet. Een groep kampeerders die is weggespoeld van een camping is opgevangen in een sporthal.

In de omgeving van Poperingen in de Belgische provincie West-Vlaanderen zijn enkele boerderijen in het water komen te staan.

Ook de rivier de IJzer dreigt buiten zijn oevers te treden, maar dat zou geen grote gevolgen hebben voor de wijken in de omgeving.

Poperingen is een stad in de provincie West-Vlaanderen in België. De stad telt ongeveer 20.000 inwoners en grenst aan Frankrijk.

zaterdag 21 juli 2007

Hoogste toren in de wereld momenteel in Dubai,

bijzonder nieuws voor de wijken in Dubai
Een toren in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is nu het hoogste gebouw in de wereld. De Burj Dubai is 512 meter lang, vier meter meer dan de Tapei 101 in Taiwan.


De Burj Dubai moet komend jaar af zijn. Hoe hoog de toren wordt, is een geheim, maar men verwacht 750 meter.

Dit is natuurlijk ontzettend leuk nieuws voor de wijken in Dubai. Er zullen waarschijnlijk veel mensen naar de toren komen kijken, en dat is goed voor de plaatselijke economie.

De 7 Verenigde Arabische emiraten zijn erg rijk geworden door al de olie die er wordt gevonden. De zeven verenigde staatjes liggen tussen Saoedi-Arabië en Oman, aan de Perzische Golf.

Voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten bouwt men momenteel ook een aantal eilanden, die het land moeten beschermen tegen de zee en voor landaanwinning moeten zorgen.

Deze eilanden worden de “Palmeilanden” genoemd omdat ze de vorm hebben van een palmboom.

vrijdag 20 juli 2007

Extreme wateroverlast Groot-Brittannië

Grote delen van Groot-Brittannië hebben te maken met wateroverlast. In Wales en Zuid- en Midden-Engeland staan wegen blank en is het treinverkeer in die regio ernstig in de war.

De Londense luchthaven Heathrow lijdt onder het slechte weer. Ongeveer 150 vluchten zijn vanwege de hevige regen geannuleerd en de rest loopt vertraging op.

In de tunnels van de Londense metro staat zoveel water dat er op sommige lijnen geen metrostellen kunnen rijden.

Voor zaterdag wordt voor het noordwesten van Engeland en het noorden van Wales opnieuw slecht weer verwacht. Daarom is er een weeralarm afgekondigd voor die regio’s.

maandag 16 juli 2007

Kerncentrale lek in Japan, twee aardbevingen

Door de zware aardbeving van afgelopen nacht in Japan is er radioactief besmet water gelekt uit een atoomcentrale. Het water is in de zee terechtgekomen. Volgens japanse media is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Deze middag was er in de Japanse Zee opnieuw een aardbeving. Deze had de kracht van 6.8 op de schaal van richter. Het is nog onbekend of deze beving ook schade heeft veroorzaakt.

Het dodental van de aardbeving van vannacht is opgelopen tot 7. Honderden mensen raakten gewond. Vooral de stad Kashiwazaki in het noordwesten van Japan is zwaar getroffen.

maandag 9 juli 2007

Wijken centrum New York krijgen camera’s

De wijken in het centrum van de miljoenenstad New York krijgen dit jaar camera’s die het verkeer nauwkeurig in de gaten houden. In Londen zijn ook al van dit soort camera’s. Het wordt het beneden Manhattan Veiligheidsinitiatief genoemd. Dit schrijft De Telegraaf.

De camera’s kunnen onder meer registreren welke auto’s in en uit de wijk zuidelijk Manhattan rijden, dat meldt The New York Times.

Volgens de plannen worden de honderd camera's van dit initiatief gekoppeld aan 3000 andere bewakingscamera’s in het stadsdeel.

Politiemensen en werknemers van particuliere bewakingsfirma’s werken samen in een centrum waar ze de informatie analyseren. Het moet zo erg moeilijk worden onopgemerkt Manhattan binnen te dringen of te verlaten.

In Londen wordt het netwerk van camera’s dat daar het verkeer van en naar het stadscentrum bespioneert ‘de Ring van Staal’ genoemd. Dit heeft volgens de Britse autoriteiten een belangrijke rol gespeeld bij het opsporen van terroristen die onlangs aanslagen in Londen pleegden of wilden plegen.

woensdag 4 juli 2007

Bijna 2 miljard voor krottenwijken Rio de Janeiro

Voor hulp aan de sloppenwijken in Rio de Janeiro trekt de Braziliaanse president Lula 1,9 miljard dollar uit. Het geld is bestemd voor ziekenhuizen, straatverlichting en scholen.

Vorige week kwamen 13 mensen om in de sloppenwijken bij een actie tegen drugshandelaren.

Eindelijk lijkt het er dus op dat er wat meer wordt gedaan voor de arme mensen in de slums van deze Braziliaanse stad.