maandag 16 juni 2008

Overeenkomst over waterwegen in Zuidoost-Europa

Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Griekenland, Montenegro, Roemenië, Servië en Turkije zijn zondag samengekomen in de Griekse hoofdstad Athene om te praten over een overeenkomst over de waterwegen in de regio.

Het verdrag werd aangenomen door zeven staatshoofden en twee hoge vertegenwoordigers die de nadruk legden op het belang van de rivieren, meren en zeeroutes voor regionale samenwerking.

De landen zegden toe dat ze gezamenlijk projecten gaan organiseren die bij moeten dragen aan vrede en stabiliteit in de regio.

De staten delen waterwegen zoals de Middellandse Zee met de Ionische Zee en de Adriatische Zee, de Zwarte Zee en de rivier de Donau.

De landen onderhouden al duizenden jaren contacten met elkaar, maar er zijn ook veel oorlogen gevoerd in het gebied.

De bijeenkomst in Athene werd mede georganiseerd door de UNESCO, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties.

donderdag 5 juni 2008

Verenigde Naties willen honger in wereld tot 2015 halveren

Op de wereldvoedseltop in Rome hebben de deelnemende VN-landen donderdag beloofd om de honger in de wereld tot 2015 te halveren. Daarnaast is afgesproken dat voedsel niet mag worden gebruikt als politiek of economisch wapen.

Donorlanden hebben tijdens de bijeenkomst in het gebouw van het WFP ongeveer 4,1 miljard euro extra beloofd voor de strijd tegen de honger.

Argentinië, Venezuela en Cuba hadden kritiek op de slotverklaring van de conferentie. Ze zijn van mening dat er geen echte maatregelen zouden zijn genomen om de honger uit de wereld te helpen.

Ook vanuit het EU-land Italië kwam kritiek omdat de eindverklaring behoorlijk is afgezwakt vergeleken met de doelstellingen.

Een omstreden punt zijn de biobrandstoffen en hun effect op de voedselvoorziening in de wereld. Dit wil men verder gaan bestuderen.

Door het gebruik van voedingsgewassen als brandstof wordt voedsel duurder en schaarser.

De overeenkomst roept op tot snelle en gecoördineerde actie om de negatieve gevolgen van de gestegen voedselprijzen te bestrijden in de kwetsbaarste landen, zoals Somalië, Ethiopië, Kenia en Afghanistan. Deze landen gaan meer hulp ontvangen.